News:

Wenn ihr Zeit habt, nehmt doch kurz an der Umfrage zur Methodenwahl im Unterricht teil- zu finden unter "Experimente"!

Main Menu

Kaba Bilim: Bir adada mahsur kaldın ve bir elektrikli hidrofon yapıyorsun.

Started by Admin, Sep 29, 2025, 06:08 PM

Previous topic - Next topic

Admin

Merhaba,
Kristal yetiştirmeyi ve piezoelektrik ile ilgilenmeyi seviyorum. Beni bu konuda çok erken teşvik eden, "Rough Science"ın (Kaba Bilim) hayatta kalma temalı bir bölümündeki bir piezo-ses sensörü yapımıydı. Kimyager Mike'ın, Zanzibar adasında diğer bilim insanlarıyla mahsur kaldığı bir bölümde, krem tartardan ve sodyum karbonattan Seignette tuzu (sodyum potasyum tartarat) kristali yetiştirmesi ve ardından fizikçi Jonathan Hare'ın bu kristali alıp son derece sağlam bir mikrofon yapması, tıpkı MacGyver gibi, beni çok etkilemişti.

Çocukluğumda, 16 yaşındayken ve sadece kablo TV üzerinden haftada bir Cuma akşamları BBC'de yayınını izleyebildiğim bu programın aksine, artık tüm sezonları YouTube'da izlemek mümkün.

Rough Science'ın -Türkçesiyle "Kaba Bilim" veya "Amatör Bilim" diyebileceğimiz- fikri basit ve dahice: Farklı uzmanlıklara sahip, gerçek bilim insanlarından oluşan bir ekip, her sezon ıssız bir yerde (Zanzibar, Carriacou gibi bir adada; Yeni Zelanda, Colorado'daki San Juan Dağları gibi bir dağlık arazide; ya da Kaliforniya'daki Death Valley Ulusal Parkı gibi bir çölde) mahsur bırakılır ve burada bulabildikleri çok sınırlı kaynaklarla kendilerine verilen özel bilimsel görevleri tamamlamak zorundadır. Bilim insanlarının yaratıcılığı ve pratik zekası, birçok bölümde her defasında şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarır.

Aşağıdaki İngilizce Wikipedia girişi, tüm bölümler ve içindeki deneylerle ilgili ayrıntılı bir genel bakış sunuyor:
Tüm Bölümlere ve Deneylere Genel Bakış Linki

Genel olarak, tüm "Rough Science" bölümleri eğitim için uygundur. Her biri sadece 30 dakika sürer ve çekici bir çerçeveye sahiptir - kısa bir giriş ve sunumla. Bölümler, özellikle orijinal dilinde (Büyük Britanya, ABD, Avustralya'dan bilim insanlarının konuştuğu bilimsel İngilizceyi duymak için) altyazılı olarak izlendiğinde, liseler ve özellikle bilingual (iki dilli) eğitim için çok uygundur.

Öğrenciler, altın arayışı, fotoğrafçılık veya bir ay görevi gibi heyecan verici ve macera dolu bağlamları seviyorlar. Örneğin, Mike yine aynı bölümde, kendi kurduğu ilkel kimya laboratuvarında, kendi yaptığı nitrik asit ve gümüşü kullanarak gümüş nitrat, ve idrardan amonyak üreterek gümüş ayna testiyle bir ayna yapıyor.

İşte Zanzibar sahilinde geçen, 5. Sezondan "Rüzgarın Çağrısı" adlı o bölüm: